25 Mayıs 2011 Çarşamba

Dolar Bozmak iyi beklemek mi

Dolar daha fazla değer kazanır mı ?

Dolarda hareket biteceğe pek benzemiyor, 1.60 kritik seviyesini aşan Dolar 1.60 seviyelerinde 1 hafta daha dayanabilirse ilk duragi 1.65 olarak görülüyor.


hareketlenebileceğini söylüyor. “Seçime rağmen mi?” dediğimizde ise Bolgün, parite 1.37’lere gerilerse “Evet, seçime rağmen” diyor. Bolgün gibi düşünenler olduğu gibi tersini savunanlar da var. Bugünlerde piyasaları yakından takip eden birçok stratejist, paritedeki olası hareketler ve etkileri üzerine tahminde bulunuyor.
Peki parite 1.37’lerin altına kayabilir mi? Böyle olursa Dolar 1.60’ın üzerinde hareket etmeye başlar mı? Başlarsa hangi seviyeleri görür? Dolardaki hareketlere baktığımızda uzun süredir 1.50-1.60 bandında hareket ettiğini görüyoruz. 1.60 seviyesinin üzerindeki bir hareket 1.65’lere doğru çıkışın önünü açacak. Bu nedenle 1.60’lı seviyelerde kamu bankalarının satış eğilimleri artıyor.

Hareket euro kaynaklı
Dolardaki hareketin seyrini belirleyen yurtdışı piyasalar ve euro/dolar paritesi. Stratejist Okan Aybar euro/dolar paritesinin düşüşlerini durdurup yeniden 1.43 seviyelere gelmesini olası görenlerden.
Bu nedenle de “Düşüşlerde euro alınır” diyor. Dünkü hareketlere baktığımızda dolar 1.60 seviyesinden alıcı buluyor. 1.60’ın üzerinde hedef 1.64. Bu da yüzde 2.5 oranındaki bir getiri anlamına geliyor. Ancak dolardaki getiriden çok, hareketlenmesinin verdiği psikolojik etki morallerin bozulmasına neden olacaktır.
Bu anlamda seçim sonuçları önemli olacak. Ancak dolarda sert hareketler yerine daha dar marjlar içerisinde kademeli hareket görebiliriz. Bu nedenle yatırımcılar için TL hâlâ alternatif maliyetli yatırım araçlarına göre cazip.



Altın ve petrol yapışık kardeşler
Altın, petrol ve diğer emtia fiyatları ABD Doları ile fiyatlandığı için dolardaki değer kayıpları veya kazanımları emtia fiyatları üzerinde etkili. Bu açıdan genelde paralel hareketler söz konusu. Dolar değer kaybedince petrol ve altın fiyatları yükselir, dolar değer kazanınca da düşer. Altın ve petrol paralel hareket etmezse ayrıca bir gelişme olup olmadığına bakmak gerekir. Ancak kısa süreli sapmalar olsa da son aylarda genelde altın ve petrol yapışık kardeş gibi hareket ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder